Bij jezelf blijven in gekke tijden

Het vraagt wat van je deze periode.

Het vraagt van je om bij jezelf te blijven.

Om te blijven onderzoeken wat waar is voor jou.

 

Niet klakkeloos aannemen wat je voorgeschoteld wordt. Of dat nu is door onze ministers, door de media, door je familie of door je vrienden. Je hebt het recht en misschien ook wel de plicht om te onderzoeken wat waar is voor jou.

 

En in dat proces kun je van alles tegenkomen.

Als een engeltje en een duiveltje op je schouders:

-      Welke informatie klopt en hoe weet je dit?

-      Wat als jouw mening afwijkt van die van de rest? Durf je daar voor uit te komen en voor jezelf te            staan?

-      Wat als jij niet gelooft in dat wat het collectief eenvoudigweg opvolgt?

-      Welke angsten of welk verlangen kom je tegen?

-      Voel je je beperkt of kan je je met alle beperkingen vrij voelen?

 

Wat ik vaker hoor van mensen waar ik mee werk is dat ze zelf niet bang zijn voor corona maar wel bang zijn om het over te brengen op andere mensen. Doorvragend op het waarom van die uitspraak lijkt het schuldgevoel wat gepaard zou gaan met iemand besmetten, niet te dragen zou zijn. Bijzonder toch dat het niet durven dragen van een verondersteld schuldgevoel kan maken dat je niet de dingen doet die je zou willen doen. Angst legt de mens plat en maakt passief en zorgt er voor dat we niet meer zelf nadenken en verantwoordelijkheid durven nemen. En precies op dat stuk worden we constant aangesproken. Als dit, dan KAN dat de consequentie zijn. En omdat we de consequentie te pijnlijk vinden, doen we dus maar wat er door het collectief opgevolgd wordt. 

 

Vanavond worden er weer nieuwe maatregelen aangekondigd. Nieuwe beperkingen. Sommige raken je financieel, andere sociaal en weer andere raken je in je mindset.

 

Omdat het niet te toetsen valt welke informatie die we aangereikt krijgen kloppend is en welke niet, kun je niet anders dan je eigen koers bepalen.

 

En of deze afwijkt van het collectief of er juist bij aansluit is wat mij betreft om het even.

 

Ik wens eenieder de moed en de wijsheid om bij zichzelf te blijven en ook de ander die ruimte te gunnen. Ook al wijkt dat af van jouw norm en realiteit.