Opleiding Organisatieopstellingen

Deze opleiding geeft je een dieper inzicht in de blauwdruk en de werking van sociale systemen die in de onbewuste en onzichtbare lagen spelen binnen organisaties. 

Daarnaast leer je organisatieopstellingen te begeleiden.

 

Een systeem bestaat uit diverse mensen die een effect op elkaar hebben al kunnen we soms niet verklaren hoe het werkt. Een organisatie is een sociaal systeem van mensen die met en bij elkaar werken. Organisaties zijn met een bepaald doel in het leven geroepen:

ze ontstaan vanuit een leidend principe.

Daarnaast zijn ze eveneens onderhevig aan veranderingen die gevraagd worden door de tijd, een veranderende markt, maatschappelijke ontwikkelingen en de werknemers.In het organisatiesysteem zijn alle onderdelen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

De principes van Binding, Ordening en Balans werken door in organisaties. Van de directie tot aan de schoonmaker, ze horen er allemaal bij en dienen erkend en gezien te worden. Iedereen neemt zijn eigen rol en verantwoordelijkheid die bij de functie hoort.

Geven en nemen binnen de organisatie en haar medewerkers hoort in balans te zijn.  

 

Ook binnen organisaties kunnen dynamieken en verstrikkingen voorkomen die het reilen en zeilen van de organisatie saboteren. Dit kan de hele organisatie, teams of individuen qua optimaal functioneren aardig in de weg staan.

 

Veranderingen in organisaties gaan vaak moeizaam omdat ze naast een praktische verandering ook een cultuuromslag met zich meebrengen. Er kunnen diverse factoren spelen in organisaties waardoor projecten niet lopen of teams niet kunnen samenwerken. Of wanneer er een nieuwe richting ingeslagen mag worden, maar niet niet helemaal inzichtelijk is welke het beste past.

 

Het begeleiden van opstellingen vraagt om een innerlijke houding die vrij is van denkbeelden, concepten of strategieën. Het jezelf openstellen voor wat waarneembaar is in het moment en wat de opstelling van jou als begeleider vraagt, zonder er zelf een bedoeling bij te hebben. Dit noemen we fenomenologisch waarnemen. 

Voor wie?

 

Deze opleiding is voor mensen die:

  • vanuit hun professie zelf teams (bege)leiden, zoals teamcoaches, HR-medewerkers. managers, projectleiders.
  • systemisch willen leren kijken, dit willen integreren en de systemische blik willen toepassen in hun dagelijks leven en werk.
  • werken met familiebedrijven

 

 

 

.        Wat levert deze opleiding op:

  • Je kunt organisatieopstellingen in bedrijven begeleiden.
  • Je kunt inzicht en helderheid verschaffen aan bedrijven over belastende patronen in de organisatie / teams of in leiderschapsstijlen.
  • Systemische inzichten meenemen in je eigen werk en leven.
  • Je kunt diagnoses stellen in wat er speelt in de onderstroom van de organisatie (simulatie)

Programma

In 4 blokken van 2-dagen leer je de theorie van het systemisch werk toegepast op organisaties kennen en toe te passen om organisatieopstellingen te begeleiden.

Daarnaast zal er veel gewerkt worden met gastcliënten.

 

Blok 1

Hoe verhouden organisatiesystemen zich ten opzichte van familiesystemen. Welke overeenkomsten zijn er en welke verschillen.

Hoe zit de organisatie in elkaar, welke historie en vanuit welk leidend principe.

De gelaagdheid in organisaties maakt dat het begeleiden van organisatieopstellingen meer van je vraagt, complexer is, dan het begeleiden van familieopstellingen.

 

Blok 2

 

Tijdens deze dagen zoomen we in op leiderschapsstijlen, en hoe deze zich verhouden tot de organisatie dynamieken.

We onderzoeken waar de onderstroom en de bovenstroom juist samen komen of juist niet.

 

Blok 3

Familiebedrijven / zzp-ers, dubbel werk aan de winkel.

In familiebedrijven lopen de familie dynamieken en organisatie dynamieken vaak door elkaar heen of zijn volledig met elkaar verbonden. Hoe kijk je hier naar en hoe begeleid je dit op een passende en ethische manier.

 

Blok 4

Practicum dagen: deze dagen staan volledig in het teken van veel oefenen, bijschaven en al wat er op dat moment nog geleerd wil worden.

 

Data 2023, Locatie en investering

Blok 1

Maandag 25 september

Dinsdag 26 september

 

Blok 2

 

Maandag 16 oktober

Dinsdag 17 oktober

 

Blok 3 

Maandag 6 november

Dinsdag 7 november

 

Blok 4

 

Maandag 4 december 

Dinsdag 5 december

 

 

Investering

8 dagen van je tijd

(exclusief intervisie en literatuurstudie)

 

€ 1.995,- btw vrij

 

Onze opleiding en trainingen zijn geregistreerd in het kwaliteitsregister van het CRKBO en daarmee vrijgesteld van btw.

  

Een lesreader, koffie & thee, een gezonde, lekkere lunch en versnaperingen zijn inbegrepen.

Locatie

Loods 7a

Eeuwsels 7a

Volkel

(gemeente Maashorst /Uden)


Aanmelden kan via onderstaand formulier

Download
Inschrijfformulier Opleiding Organisatie
Adobe Acrobat document 71.3 KB

Na afloop van de opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname.

Overige informatie

Lestijden

inloop vanaf 9.00 uur, start opleiding 9.30 uur, einde 17.00 uur.

 

Zelfstudie en intervisie

Om opstellingen goed te kunnen leren begeleiden, dien je tussen de lesblokken door bereid te zijn om deel te nemen aan een intervisiegroep met je studiegenoten. Je leert het werk immers alleen maar door het zoveel mogelijk te doen. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk om dit met elkaar te organiseren.

 

Gastcliënten

Ieder deelnemer wordt verzocht om ten minste zorg te dragen voor één gastcliënt / bedrijf met wiens vraagstuk we kunnen werken. Ook kan er met eigen organisatievraagstukken gewerkt worden.

 

Literatuurstudie

In de lesreader vindt je een overzicht van aanbevolen literatuur. 

Literatuurstudie is niet verplicht, maar het voedt de geest en zet aan tot zelfonderzoek om je eigenheid te vinden als opsteller.

 

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat uit 8 lesdagen. Daarnaast wordt geadviseerd om na elk lesblok minstens 1x een intervisie te organiseren en de om de aanbevolen boeken van de literatuurlijst te lezen. Je kunt uitgaan van 50 - 80 uur studiebelasting, naar eigen invulling verspreid over 3 maanden.

 

Niveau opleiding en vooropleiding

Kennis en ervaring van systemisch werk, of met familieopstellingen is gewenst.

Systemisch werk is niet te toetsen, wat maakt dat het moeilijk te zeggen is welk niveau deze opleiding heeft.

Je genoten vooropleiding is van minder belang dan je motivatie om persoonlijk te willen groeien en dit ambacht te willen leren. Daarmee is deze opleiding toegankelijk voor iedereen met een afgeronde mavo/vmbo opleiding en hoger.

 

Aantal deelnemers 

minimaal 8 / maximaal 16 deelnemers.

We vinden het belangrijk om te  werken in kleine groepen, waarmee er veel tijd, ruimte en aandacht is voor je persoonlijke ontwikkeling. 

 

Intakegesprek

Mocht je oprecht geïnteresseerd in de opleiding zijn, maar nog met twijfel of vragen zitten, dan is het mogelijk om een afspraak te maken voor een persoonlijk intakegesprek. Natuurlijk is dit gesprek vrijblijvend en maak je daarna de keuze om wel of niet met de opleiding te starten. Als je de wens hebt voor een intakegesprek laat dit dan aan ons weten door een bericht te sturen via ons contactformulier.